Utrecht – The Greenhouse Restaurant


The Green House is een sterk onderscheidend circulair horecapaviljoen, door zijn sluitende circulaire businesscase voor 15 jaar + 1 dag. Het tijdelijke en demontabele gebouw biedt ruimte aan een restaurant met een eigen urban farm en een vergadercentrum. Circulaire principes staan centraal: geen afval en voedsel uit de regio. The Green House versnelt de transitie van een traditionele vastgoedontwikkeling naar een innovatieve circulaire duurzame vastgoedontwikkeling. Een ontwikkeling die zijn investering terugverdient en daarnaast ook nog grensverleggend is op het gebied van duurzaamheid. Het circulaire horecapaviljoen biedt ruimte aan dit restaurant en de eigen urban farm en een vergadercentrum. Utrecht stimuleert en faciliteert dit initiatief door o.a. een flexibel bestemmingsplan, visie uitdragen en kennis delen over duurzaam en circulair. De grond is ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf en de private investering bedraagt 2,5 miljoen euro.

Het paviljoen is bedoeld als een ‘aanjager’ van circulaire economie in vorm en functie. Met een bijzondere beleving en exploitatie van horeca, werkplekken en innovaties die Utrecht als ‘Smart Sustainable City’ versterken. Een circulaire economie –laboratorium, dat zodanig wordt ontworpen dat het voor de duur van 15 jaar kan blijven staan en vervolgens verplaatsbaar of herbruikbaar is. Kortom, een circulair ontwerp inclusief de fundatie. In de ontwikkeling en exploitatie is onder ander CO2-verlaging bewerkstelligt door middel van circulariteit.

De restwaarde is hoog omdat bij het ontwerp rekening is gehouden met het demonteren en verplaatsen van het gebouw na 15 jaar exploitatie. Het gebruik van nieuwe materialen is verminderd door het gebruik van onder andere ramen uit de naastgelegen Knoopkazerne, de luchtslangen zijn Cradle2Cradle, de vloerbedekking bestaat uit hergebruikt plastic en de meubels zijn tweedehands meubels.

De gemeente Utrecht stimuleert en faciliteert de ontwikkeling onder andere door het mogelijk maken van een flexibel bestemmingsplan. Samen met de NS en het Rijksvastgoedbedrijf was het doel was om kennis te delen en belemmeringen weg te nemen. Dat stimuleerde de ontwikkelaars/bouwers Strukton, Ballast Nedam en exploitant Albron/Facilicom hun nek uit te steken in een 15-jarige circulaire samenwerking.

Via Facebook en bijeenkomsten zijn bewoners betrokken om mee te denken over de plannen. Het project heeft 30 tot 40 nieuwe banen opgeleverd en een locatie met flexibele werkplekken. Daarnaast werkt de exploitant samen met de The Colour Kitchen dat zich inzet tegen de verspilling van talent. Bij de opening 4 april 2018 kopte Financieel Dagblad: ‘The Green House: alles circulair en toch hoeft er geen geld bij’!

< Terug naar Projecten