Utrecht – Hof van Cartesius


Het Hof van Cartesius is een proeftuin georganiseerd door creatieve ondernemers waar men werkt volgens circulaire principes. De paviljoens, rondom een grote, groene openbare binnentuin, zijn voor 90% gebouwd met gebruikte en/of bio-based materialen. De gemeente Utrecht heeft voor Dit initiatief komt voort uit een Open Call, die de gemeente in 2014 organiseerde voor pioniers, om gezamenlijk de Vlampijpzone / het Werkspoorkwartier op de creatieve kaart te zetten.

Het Hof is gebaseerd op 4 pijlers. Het is een groene werkplek ter bevordering van de biodiversiteit, er wordt gewerkt vanuit een collectief, het initiatief maakt circulaire en duurzame keuzes en past voor 90% circulaire materialen en installaties toe. Het Hof is een katalysator voor het Werkspoorkwartier als dé circulaire broedplaats van Utrecht. Op alle vlakken wil het Hof experimenteren met het terugbrengen van afval – en reststromen. Daarbij worden meetinstrument ontwikkeld door de Universiteit Utrecht. Hiermee kan de impact van Het Hof van Cartesius wetenschappelijk bepaald worden.

Het project bestaat uit 28 zelfstandig creatief ondernemers, 169 private investeerders en 40 leden van de coöperatie. Door de groep is 1.450 m2 braakliggende grond ontwikkelt in 545 m2 circulaire casco paviljoens, 580 m2 zelfbouw ruimten en 325 m2 klimaat adaptieve collectieve tuin.

De gemeente gaf € 220.000 subsidie en stelde de grond tegen gunstige voorwaarden beschikbaar. Daarnaast is € 42.409 opgehaald via crowdfunding, de private investering in het Hof-vastgoed bedroeg 225.000 en € 32.000 is geleend via de Economic Board Utrecht.

Aanleiding voor stimulering en facilitering door de gemeente was de wens om het huidige bedrijventerrein Werkspoorkwartier de komende vier jaar te transformeren tot een toonaangevend vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve start-ups; een creatief en circulair Werkspoorkwartier. Een ambitieus consortium van gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen werken daar samen aan, waaronder het Hof. Ook scholen, inwoners en maatschappelijke organisaties zijn betrokken.

Het Hof van Cartesius is een coöperatie. Leden zijn niet alleen huurders, maar denken actief mee en werken aan de inrichting van Het Hof.

Bij de bouw hebben de leden allerlei beschikbare materialen gebruikt zoals bijvoorbeeld 30 meter spoorrails, 12 oude hardhouten deuren, 3 spanten van een loods, 650 m2 isolerende sandwichpanelen en meer dan 275 gerecyclede houten balken. Natuurlijke materialen zijn gebruikt voor de afwerking (ecoboard) en isolatie (schapenwol, hennep, jute, houtvezel) en gevelbekleding (hout of bamboe).

Het Hof van Cartesius geeft bewoners en creatieve ondernemers uit Utrecht – Werkspoorkwartier de ruimte om zelf activiteiten te organiseren en hun ambacht te delen met anderen. Hierbij speelt een Facebook groep een belangrijke rol. Regelmatig worden activiteiten georganiseerd. Het Hof biedt ruimte aan 30 creatief zelfstandig ondernemers. Er zijn 4 zelfstandig ondernemers direct aan het werk voor Het Hof.
Het Hof werkt intensief samen met onderwijsinstellingen; continu worden er studentopdrachten gecreëerd rondom circulair bouw, ondernemen en gebiedsontwikkeling. Studenten van de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten en Universiteit Utrecht voeren er onderzoek en projecten uit; zoals ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen, en flexibele tijdelijke stedenbouw.

Tijdens de bouw van Het Hof en bij projecten van aangesloten creatief ondernemers werken statushouders tegen een vrijwilligerstarief mee. Zij vergroten hiermee hun (sociale en zakelijke) netwerk, leren beter Nederlands en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. In fase 2 is de ambitie om Buurman Utrecht (franchise van Buurman Rotterdam) op te zetten waarbinnen een Materiaalstraat voor voorbereiding en klaar maken van materiaal voor hergebruik mensen structureel worden voorbereid op werk binnen de bouwsector.

Lees meer op hofvancartesius.nl

< Terug naar Projecten